П'ятниця, 05 травня 2023 00:00

Зустріч із Володимиром В'ятровичем відбулась у ЧНУ

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Викладачі та студенти навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького поспілкувалися з кандидатом історичних наук, громадським діячем Володимиром В'ятровичем у стінах ЧНУ 5 травня. Організатором заходу стала дирекція ННІ УФСК спільно з ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

"Володимир В'ятрович у Черкасах із просвітницькою місією, тому що він не тільки політик, а й відомий автор, який досліджував історію України, маючи досить ґрунтовну джерельну базу. Важливим для наших студентів є те, що на початку нульових Володимир започаткував навчальний курс із визвольного руху періоду 1920–1950 років", – наголосив перший проректор Василь Мойсієнко.

На початку зустрічі Володимир презентував свої книги "УПА. Історія нескорених" та "Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну". Усі присутні мали змогу переглянути книги під час дискусії.

"Що єднає ці дві книги, окрім того, що вони обидві історичні, що це спроба пояснити минуле через призму сьогодення? Те, що книги друкувалися в Харкові, в друкарні, яка працює в максимально запеклих умовах. Я був там. У місці, де з'являються книжки, величезна діра від ракети, залатана бляхою. Для мене це символ того, що нас не знищити", – зауважив Володимир В'ятрович.

На зустрічі студенти могли почути відповіді не лише на запитання, що стосуються книг, а й обговорити різні суспільно-важливі теми, насамперед російсько-українську війну. Автор наголошує, що протистояння, яке зараз відбувається – це боротьба за ідентичність, нація – це спільнота людей, які мають спільні уявлення про минуле і продовжують жити в майбутньому. Тому, не знаючи минулого, не можна стати повноцінною спільнотою.

Також обговорювалися теми мови, українізації східних та центральних областей, історичного минулого України, відновлення української культури на тимчасово окупованих територіях та доречність повернення у заклади вищої освіти курсу "Історія України".

Особливо палко Володимир В'ятрович обговорив з аудиторією питання українізації. На думку дослідника, бути громадянином України передбачає певні критерії входження в клуб, який називається "українці". Історик вважає, якщо хочеш бути членом цього клубу, то "будь ласка – мова, історія та інші речі..." Він наголосив, що громадянство – це свідомий вибір. І що людина може бути етнічним росіянином, поляком, німцем, євреєм – байдуже. Головне – вона має виконати якийсь мінімальний набір вимог для того, щоб мати право називатися українцем. Студенти із захоплення слухали та долучались до обговорення.

"Зустріч була дуже пізнавальною, я почув важливі думки про майбутнє та минуле країни. Попри історичну спрямованість, вона була актуальною і для тих, кого більше цікавить сьогодення та можливість повпливати на світле майбутнє України. Я вдячний за можливість вкотре почути та зрозуміти для себе, що саме я зможу дати своїй Батьківщині", – поділився враженнями студент 1-Ж курсу Юрій Хоменко.

У кінці зустрічі усі охочі мали змогу придбати книги з автографом Володимира В'ятровича, особисто поспілкуватися з ним та зробити спільне фото.

Автор: студентка 1-Ж курсу Ольга Ярмолич
Фото: студентка 1-PR курсу Ірина Березенко

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F