П'ятниця, 12 квітня 2024 00:00

Майстер-клас із писанкарства провели в ННІ УФСК (ФОТО)

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Воркшоп «Великодня писанка», традиційно організований професоркою катедри української літератури та компаративістики Наталією Ярмоленко, відвідали студенти та викладачі навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій. Захід відбувся в Музеї українського рушника 8 квітня.

«Яйце — це дуже потужний символ. Із ним пов’язано багато  міфів про світотворення, тому кожен зможе на своїй писанці запрограмувати всесвіт до наступного Великодня, створити з хаосу — космос», — зазначила Наталія Ярмоленко.

 

 

Цьогоріч майстер-клас проводила Віталіна Броварська, студентка 3 курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, спеціальності «Середня освіта. Образотворче мистецтво», яка навчалася писанкарства.

 

 

У межах заходу охочі мали змогу власноруч виготовити різні види пасхальних яєць: писанки, травленки, крапанки. Також присутні дізналися більше про традиції українського зображального мистецтва.

 

 

У процесі гості вчилися використовувати основні українські символи: грецький та прямий хрест, ружу, геометричні фігури, а також зображати тварин, рослин, солярні знаки. Найцікавіше для студентів було опановувати вміння користуватися писачком та воском, комбінувати символи та кольори.

 

 

«Це мій перший досвід розмальовування писанки. Дуже сподобалось, що нам розповіли про символіку деяких орнаментів, значення яких я не знала. Особливо цікаво було дізнатися про розрізнення орнаментів за чоловічою та жіночою енергією», — поділилася враженнями студентка 2-Б курсу Карина Тимошенко.

Окрім створення крашанок учасники майстер-класу ділилися власним досвідом розмальовування писанок, розповідали цікаві факти про традиції використання великодніх атрибутів та поглиблювали мистецькі знання.

 

 

Автор: студентка 2-Ж курсу Ольга Ярмолич

Фото: студентка 1-PR курсу Анастасія Пригодюк

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F