Субота, 07 жовтня 2023 00:00

Презентація книги Катерини Таран відбулась у ЧНУ

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Колишні однокурсники К. Таран по факультету журналістики КНУ ім. Т. Шевченка презентували її посмертну книгу «Поміж реалій та ілюзій», що побачила світ у Києві ще 2020 року, але досі була невідома освітянам, творчій інтелігенції, студентству, загалом черкащанам. Катерина Пилипівна Таран – відома на Черкащині журналістка, багатолітня редакторка Черкаського радіо, засновниця й головна редакторка Черкаської телестудії «Рось», колишня викладачка журналістики в час заснування цієї спеціальності в ЧНУ. Зустріч відбулась 6 жовтня  у конференц-залі Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

Захід організовано ЧНУ у співпраці з Черкаською обласною організацією спілки журналістів, зокрема її головою  Тетяною Калиновською. Модератором презентації був професор Микола Тимошик, упорядник книги й автор передмови, викладач журналістики КНУКІМ, головний редактор наукового журналу «Український інформаційний простір», засновник і директор науково-видавничого центру «Наша культура і наука», автор підручників і посібників з видавничої справи й журналістики, численних публікацій у наукових виданнях і медіа.

«Є всі підстави стверджувати, що публічне обговорення літературної праці К. Таран є корисним позанавчальним заходом для студентів області та знаковою подією в інформаційному полі Черкаського краю. Передусім тому, що Катерина Таран упродовж свого короткого життя толерувала світоглядну патріотичну, а не продажну журналістику. Таку, якої сьогодні потребує суспільство в умовах російської агресії, – з людським чесним і чітко вираженим національно-патріотичним обличчям», – наголосив Микола Тимошик.

Микола Степанович пригадує, що  головною мрією Катерини Пилипівни перед смертю було видати книжку. Вона хотіла лишити своє слово й розповісти, що вона зробила.

Книга містить історії К. Таран: тексти радіо- й телевізійних сюжетів, інтерв’ю, нотатки з численних записних книг журналістки, які упорядковані в окремі розділи. Крім того, у видання вміщено: передмову М. Тимошика; спогади родичів, друзів, однокурсників і колег К. Таран; біографію К. Таран; фотолітопис із життя К. Таран.

На презентації виступили й інші одногрупники Катерини Пилипівни: колишній голова Держкомтелерадіо України, письменник Юрій Плаксюк; редакторка всеукраїнського тижневика «Слово Просвіти», письменниця Галина Дацюк; багаторічний посол України на Балканах Віталій Москаленко.

«Ми з Катею ходили одними стежками, читали одні книжки, довіряли одна одній таємниці. Я хочу, щоб ви зрозуміли, яка це була харизматична особистість. Треба бути собою, треба бути «Я», такою й була Катерина Таран. Вона була сонцем нашого курсу, була незабутньою. Нам її дуже бракує зараз, але Катя живе, тому що живе її книга», – поділилась теплими спогадами Галина Дацюк.

Свої враження висловив й студент 2-Ж курсу Денис Непогодьєв, якому на зустрічі  відкрилась нова постать в українській журналістиці, що заслуговує на величезну повагу. Денис зазначає, що Катерина Таран – безумовний взірець для медівників.

«Вважаю, що для студентів зустріч стала корисною не лише з професійного погляду, оскільки відкрила для них нові грані майбутньої діяльності, принципи, секрети майстерності, постаті. Це була нагода переконатися, що студентська дружба, зміцнена спільним фаховим захопленням, триває впродовж усього життя», – зазначила директорка ННІ УФСК Оксана Іванченко.

Авторка: студентка 1-Ж курсу Анастасія Донець

Фото: студентка 1-Ж курсу Єлизавета Корнійчук та студентка 2-PR курсу Ірина Березенко

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F