Четвер, 13 квітня 2023 00:00

Майстер-класи із писанкарства відбулися в ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Студенти й викладачі навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій долучилися до майстер-класів з розпису великодніх яєць.

Організаторами стали професорка кафедри української літератури та компаративістики Наталія Ярмоленко спільно з дирекцією ННІ УФСК. Серія заходів пройшла в Музеї українського рушника напередодні Великодня.

“Зазвичай студентам розмальовування писанок подобається. Це такий заспокійливий процес, від якого вони отримують насолоду. Писанкарство, на мою думку, особливо актуальне в наш час. Ми всі схвильовані, збуджені й потребуємо таких заспокійливих і терапевтичних процедур”, — зауважила заступниця директора ННІ УФСК з виховної роботи Тетяна Сівцова.

Студенти спершу розглядали дошку, на якій були зображені різні, незнайомі для більшості з присутніх символи. Тож організатори докладно пояснили учасникам значення кожного з них. Для зручності майже біля кожного майбутнього писанкаря лежали додатки із символами, які можна зобразити на яйці.

У давнину люди вірили в магічну силу намальованих образів. “Колись кожна українська жінка розписувала писанки. Традиційно в останній тиждень посту дівчата їх фарбували, в четвер клали у воду й умивалися. Жінки вважали, що в такий спосіб працюють ті знаки, які вони зобразили на великодніх яйцях. Знаки символізували красу, силу, молодість, кохання”, — розповіла професорка Наталія Ярмоленко.

Учасникам дали необхідні інструменти й познайомили з технікою розпису. Майстриня наголосила, що до цього процесу треба ставитися з належною увагою. Якщо не догріти або перегріти писачок, то лінія з воску буде вже нерівною. Потрібно також ретельно стежити за етапами розпису: почергово вмочувати яйце в оцет, а потім у фарбу. Яйця писанкарі беруть від домашніх курей.

Студенти й викладачі захоплено та зосереджено працювали над створенням орнаменту на своїх писанках. Укінці організатори оголосили конкурс на краще великоднє яйце. Відвідувачі залишали приміщення музею, сповнені різноманітних вражень. Учасники висловлювали захоплення, оскільки дізналися чимало нового про українську культуру й спробували себе у ролі писанкаря.

“Мені дуже сподобався майстер-клас із писанкарства. Я розмальовувала писанку вперше й у мене все добре вдалося. Найбільше сподобалося малювати писачком”, — поділилася студентка 1-А курсу Дарина Савченко.

Зазначимо, що майстер-класи з писанкарства організовують у ННІ УФСК щорічно перед Великоднем. Раніше їх проводили майстрині-аматорки, а зараз це мистецтво опанувала Наталія Ярмоленко, яка охоче навчає інших.

Автор: студентка 2-PR курсу Анна Поленякіна
Фото: студентка 1-PR курсу Ірина Березенко

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F