Четвер, 02 листопада 2023 00:00

Тиждень української писемності та мови відзначили в ННІ УФСК (ФОТО, ВІДЕО)

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Із нагоди Дня української писемності та мови студенти й викладачі інституту української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького провели низку заходів. Це стало можливим насамперед завдяки ініціативі кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики. 

У День української писемності та мови, що цього року вперше святкували 27 жовтня, студенти разом із викладачами традиційно долучилися до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності.

На запрошення голови Черкаської обласної організації Спілки письменників України завідувача кафедри української літератури та компаративістики Володимира Поліщука в ЧНУ завітали письменники Валентина Коваленко, Ганна Клименко-Синьоок, Таміла Чупак, Катерина Вербівська, Тетяна Брукс та Валерій Власюк, щоб поспілкуватися зі студентами, почитати свої твори та написати радіодиктант національної єдності. Після декламування поезій воєнного часу та виконання гімну українських націоналістів «Зродились ми великої години» і маршу січових стрільців «Ой у лузі червона калина…» університетська громада, зокрема й ректор та проректори, а також гості написали радіодиктант.

«Мені хочеться перевірити передовсім свою грамотність. Відчути, що я добре знаю українську мову. Університет Богдана Хмельницького, де я навчалася, тривалий час працювала, – це мої рідні стіни. Для мене важливо продемонструвати свою причетність і до навчального закладу, і до нації, яка має неймовірну мову», – розповіла, чому бере участь у мовній ініціативі, Валентина Коваленко – письменниця, кандидатка педагогічних наук, генеральна директорка Шевченківського національного заповідника.

Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій доєднала до участі в загальнодержавному флешмобі радіодиктанту в стінах рідної alma mater і своїх випускників. Дипломована журналістка Мар’яна Верховцева зазначила, що це захід, де можна виявити любов до рідної мови, згадати правила правопису та отримати позитивні емоції.

Після написання радіодиктанту професорка Людмила Шитик провела для студентів 4-го курсу навчально-методичний тренінг «Орфографічно-пунктуаційна грамотність як складник фахової компетентності», де звернула увагу й на складні випадки написання слів і вживання розділових знаків у тексті диктанту.

Працівники бібліотеки імені М. Максимовича організували в ННІ УФСК виставку літератури «Рідна мова – духовний скарб нації», а студенти 2-Б курсу під керівництвом доцентки Галини Кочерги – презентацію «Із витоків української писемності».

Професор кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Микола Калько провів мовний брейн-ринг для студентів першого курсу. Після 30 раундів команда «Мовознавчий легіон» перемогла «Філологів».

Цього ж дня відбулося урочисте відкриття й проведення університетського етапу ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Захід пройшов у дистанційному форматі. Студентка 2-Ж курсу Ангеліна Бородай зазначила, що це не настільки змагання задля перемоги та першого місця, скільки процес перевірки себе та своїх знань.

Візуалізація проведених заходів презентована у фотоколажі «Миттєвості у світлинах», який підготувала доцентка Алла Таран.

Завершився тиждень української писемності та мови 31 жовтня відкриттям університетського етапу ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка й дистанційним виконанням творчих завдань. На урочистому відкритті конкурсу ректор університету Олександр Черевко вручив студентці 3-PR Юлії Шиш диплом за друге місце у всеукраїнському етапі ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, а директорка ННІ УФСК Оксана Іванченко відзначила подяками студентів інституту за активну участь у заходах до Міжнародного дня грамотності. Запрошені переможці цьогорічного і минулорічного всеукраїнського етапу конкурсу Анна Поленякіна, Тарас Ткалич, Юлія Шиш та Ксенія Курило поділитися зі студентами секретами свого творчого успіху, а черкаські письменники Ольга Месевря і Валерій Власюк дали творчі поради конкурсантам, почитали свої поезії, щоб налаштувати студентів на особливу творчу атмосферу. Участь у конкурсі взяли не тільки студенти ННІ УФСК, а й здобувачі інших навчально-наукових інститутів ЧНУ. «У такий спосіб ми презентуємо нові, свіжі погляди на постать Кобзаря й поширюємо серед молоді любов до класичної літератури та української словесності загалом», – уважає студентка 2-Б курсу Анастасія Харенко.

Упродовж тижня проведено й низку інших заходів.

25 жовтня відбулася екскурсія до наукової бібліотеки імені М. Максимовича «Мова – один із найважливіших ідентифікаторів державності» (організатори – доцентки Галина Кочерга й Галина Ярмоленко).

26 жовтня куратори провели у своїх групах бесіду на тему: «Ціною життів найкращих ми виборюємо право говорити рідною мовою, бути українцями, визначати своє майбутнє. Українська мова – це мова наших батьків і дітей. Мова нашої Перемоги (В. Залужний)». Цього ж дня відбулася екскурсія студентів до Черкаського обласного краєзнавчого музею в зал «Київська Русь» (організатори – доцентки Галина Ярмоленко та Тетяна Щербина).

У межах співпраці кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики із закладами освіти м. Черкас організовано заходи й для школярів, зокрема: інтелектуальну гру «Заговори, щоб я тебе побачив» для учнів 11-Б класу Черкаської ЗОШ № 22 (організатор – доцентка Галина Ярмоленко) і тест «Цікаві факти про українську писемність та мову» для учнів Черкаського гуманітарно-правового ліцею (професорка Людмила Шитик).

«Усі проведені заходи були спрямовані на популяризацію української мови, ознайомлення з її історією для того, щоб студенти вкотре відчули себе носіями української ідентичності», – прокоментувала завідувачка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Людмила Шитик.

Автор: студентка 2-Ж курсу Ольга Ярмолич

 

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F