Середа, 14 червня 2023 00:00

Федір Гонца візуалізував українську колонію на Марсі для книги Макса Кідрука

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Картограф, старший викладач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Федір Гонца став автором унікальних графічних зображень для книги відомого українського письменника Макса Кідрука.

Понад десять років черкаський художник створює мапи. Це зображення території України — від місць падінь метеоритів до маршруту подорожі художника Олександра Богомазова. Серед особливих робіт — зображення української колонії на Марсі за мотивами книги «Нові Темні Віки. Колонія» Макса Кідрука.

Письменник першим зв’язався з картографом і запропонував купити кольорові мапи Марса і поверх них намалювати Колонії.

— Натомість Федір запропонував заморочитися — пошукати ортографічні проєкції марсіанського рельєфу, які можна буде візуалізувати в 3D. До того моменту я навіть не підозрював, що такі існують, але заморочитися погодився, — розповів Макс Кідрук на своїй сторінці в Twitter.

Через місяць пошуків Федір роздобув рельєф Марса в 3D. 11 гігабайтів даних, засканованих марсіанським орбітальним лазерним альтиметром (MOLA), одним із п’яти головних інструментів дослідницького зонда Mars Global Surveyor.

— Цікаво, що найбільші труднощі, які виникали під час створення графіки для книги «Колонія» — це знайти та зібрати відкриті та офіційні дані про Марс з різних наукових установ, навчитись працювати з планетарними картографічними проєкціями. Звичайно ж,  навчитись працювати з великими растровими даними, це близько 70 Гб  і, звісно, знайти графічну мову та розробити планування поселень, які розвиваються не за один день, — поділився спогадами про роботу над проєктом Федір Гонца.

Копітка робота тривала пів року: безперестану щось перебудовували, пересували, додавали щось нове — і візуалізували, візуалізували, візуалізували. Кідрук описував поселення, Федір відповідно до цих вимог підбирав житлові та інфраструктурні будівлі й заповнював ними ділянки топографічної карти. І результат отримали вражаючий — генплани Колоній у книзі побудовано на реальному марсіанському рельєфі.

Ілюстрації до книги, створені черкаським картографом, допомагають зрозуміти зміст роману. Письменник переносить читача у захопливе майбутнє з дивовижною реалістичністю. Він створив уявний світ, який відображає проблеми сучасності: міжнародні відносини, конфлікти за ресурси, економічні нерівності та соціальні протистояння. Книга розповідає про життя людей на Марсі, які стикаються з обмеженими ресурсами та низькою якістю життя.

Федір Гонца навчався 3D в минулому столітті, в 1998 році пройшов курси з 3D Max у вже колишньому «Украеропроєкті» в Києві, під час навчання. Blender освоїв самостійно десь близько 2008 року й вивчає і досі.

Щодо планів на майбутнє зауважив:

— Звісно, я хотів би попрацювати над схожим масштабним проєктом. Це новий досвід і над такими проєктами цікаво працювати.

Життєве кредо Федора Гонци: «Мріяти та працювати постійно». Тому очікуємо нових ексклюзивних проєктів від художника.

Більше дізнатися подробиць процесу створення мап до «Нових Темних Віків», а ще «покрутити» в 3D окремі споруди можна на профілі Федора Гонци у bеhance.nеt.

Джерело: Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F