Понеділок, 10 липня 2023 00:00

Про особливості вступної кампанії 2023 — в інтерв’ю першого проректора ЧНУ Василя Мойсієнка «Вечірнім Черкасам»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

В інтервʼю «Вечірнім Черкасам» перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко проаналізував особливості вступної кампанії 2023.

Зокрема, наголосив на дилемі вибору, що стоїть перед українськими вступниками в умовах широкомасштабної агресії росії, в який ЗВО вступати: український чи закордонний.

— Це проблема, але це проблема не сьогоднішнього дня, тобто ця проблема характерна для всього періоду пострадянської України. По-перше, зрозуміло, що погіршення соціально-економічної ситуації в Україні спонукає до обрання закладів освіти за кордоном. По-друге, військово-політична ситуація, особливо в період широкомасштабної агресії. По-третє, ми не можемо спрогнозувати, як довго триватимуть бойові дії. Молоді люди хочуть мати відповідні перспективи. Ситуація, наприклад, з певними обмеженнями щодо студентів в Україні – вона існує. Наприклад, особи призовного віку не можуть залишити територію держави. Це теж до певної міри є  чинником, що стримує, але для держави важливо зберегти молодь, тому що це основа її розвитку.

Василь Мойсієнко розповів, що хоч під час воєнного стану українська освіта і зазнала змін, однак більшість молоді все одно віддає перевагу навчанню в українських навчальних закладах:

— Я не вважаю, що багато студентів обирають закордонні ЗВО. Якщо проаналізувати тенденцію в нашому закладі, то ми навпаки минулого року набрали на 30% більше, ніж 2021 році. Під час війни ситуація дещо змінилась, й ризиковано, наприклад, відправляти своїх дітей в такі міста, як Харків, Одеса, Запоріжжя, Дніпро. Тобто десь певну частину вступників спонукало обирати якраз таки Черкащину, де ситуація відносно стабільна.

Сьогодні сучасна молодь прагне мати хороші перспективи задля розвитку та відбудови України після війни, тому переважно обирає потрібні спеціальності.

Щороку ми робимо аналіз, минулого року найбільш популярні в нас були такі освітні програми, як менеджмент, програмна інженерія, психологія, філологія. Й завжди стабільно найпопулярнішими в нас є «Право» та «Журналістика». Хоча навіть та сама «Фізична культура і спорт» в нас теж є досить популярними. Якщо подивитись за кількістю заяв, ми отримаємо приблизно 8 тисяч заяв цього року. Якщо ми подивимось на ті  освітні програми, на які подано найбільше всього заяв, то це будуть якраз ті спеціальності, які я назвав, — каже проректор.

— Переконаний, що більшість із них обере все-таки українські заклади освіти. Приємно вражений, що опитані вступники розглядають Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького як заклад, в якому вони хочуть здобути вищу освіту, — наголосив Василь Миколайович.


Джерело: «Вечірні Черкаси»

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F