Неділя, 09 червня 2024 00:00

«Музей українського рушника» поповнився новими експонатами

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

До благодійного проєкту «Творимо музей разом!», розпочатого музеєм рушника Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, нині долучилася кафедра хімії та наноматеріалознавства ННІ природничих та аграрних наук.

Завершальним штрихом в оформленні виставки «Вишивана Шевченкіана» став вишитий портрет Кобзаря кінця XX ст., реставрований та обрамлений завдяки доброчинності викладачів цієї кафедри.

«Час усього навчить» — говорить народна мудрість. Російсько-українська війна — часи важких боїв, період волонтерства й донатів, а ще пора формування національної самосвідомості й самоідентичності, часи порятунку предметів українського народного мистецтва.

Вишита робота невідомого нам майстра чи майстрині була придбана, а по суті врятована дирекцією навчально-наукового підрозділу від споживацько-рекламного використання на капоті старої автівки скупника старожитностей поблизу «Делікату».

Шевченковий автопортрет на вишиваному полотні — найпопулярніша тема народного мистецтва з ХІХ ст. Композиція доповнена зображенням Шевченкового «Кобзаря» та додатковими трояндовими мотивами, що мають своє смислове навантаження. Вони запозичені й перекодовані з відомого на рушниках та картинах орнаменту Євхаристії. В оригіналі композиція складається з церковної чаші (потиру), що стоїть на служебнику та обрамлений квітковою гірляндою. У вишитих зразках із портретом Шевченка народні майстрині підписують книгу «Т.Г.Ш.» або «Кобзар». Символіка Євхаристії перекодовується і одержує нове значення: наш Шевченко — то український Грааль, священна чаша, причастя й «хліб живий» для кожного українця. Як бачимо, вишитий Тарас Шевченко й сьогодні згуртовує українців.

У народі кажуть: «Все добре у свій час». На вашу доброчинність чекають різнотематичні твори мальованого голкою народного мистецтва з колекції музею рушника Черкаського національного університету. Тож у добрий час — до перемоги!

Джерело: Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F