Середа, 26 жовтня 2022 00:00

Патріотичний захід для першокурсників пройшов у ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Студентка-магістрантка Анна Таран провела для 1-А курсу виховну годину на тему «Роль кожного важлива для перемоги: культурний та інформаційний фронти». Захід організувала кураторка Оксана Вертипорох з метою популяризації культури та літератури в перемозі України.

«Літературний і культурницький дискурси наразі надзвичайно актуальні, оскільки є знаками нашої генетичної національної пам’яті, нашого етноментального коду, розвінчують імперські міфи. Проведення такої виховної години з першим курсом є  на часі, першочерговим надзавданням, з яким успішно впоралася наша магістрантка Аня Таран», – зауважила доцентка кафедри української літератури та компаративістики Оксана Вертипорох.

Викладачка зацитувала слова С. Жадана: «Доки у нас є наша мова – доти у нас є бодай примарні шанси пояснити себе, проговорити свою правду, навести лад у своїй пам’яті. Тому говорімо, говорімо. Навіть, коли наші слова ранять горло. Навіть коли від них почуваєшся загублено й порожньо. За голосом стоїть можливість правди, і цим варто скористатись».

«Сучасна молодь повинна бути насамперед патріотична, впевнена, цілеспрямована. Має вміти відстоювати свою позицію – це однозначно. Цього не вистачало в пострадянському поколінні. Тоді треба було бути тихими і сірими мишками, а сьогодні так не можна. Зараз чітко треба ставити пріоритети: наше – не наше, своє – чуже, українське – чужорідне», – наголосила Оксана Вертипорох.

Анна Таран підготувала для першокурсників презентацію, а також продемонструвала патріотичне відео.

Студентка зауважила, що, не зважаючи на банальність фрази, молодь – це майбутнє країни. Тому для юних людей особливо важливо знати свою історію та культуру, аби тримати оборону на інформаційному фронті. Зокрема вона зазначила, що зараз є багато активностей, у яких студенти можуть брати участь і наближати у такий спосіб перемогу.

«Такі заходи, як ми проводимо сьогодні, надзвичайно важливі. Чому? Тому що вони допомагають молоді зрозуміти, ким вони насправді є, і яка їхня роль у суспільстві», – поділилася Анна Таран.

Наприкінці студентам продемонстрували ще один ролик, аби вони трішки відпочили після інформативної розповіді. У ньому були зібрані кумедні відео військових із тваринками, які перебувають разом із ними на фронті.

Також спікерка порадила першокурсникам книги для прочитання. Серед них назвала «Не вурдалаки» та «Розколоте небо» Світлани Талан. Адже зараз магістрантка проводить дослідження, під час якого використовує літературні твори цієї письменниці. Також спікерка порадила першокурсникам книги про психологію війни: С. Жадана, К. Калитко, Г. Крук, Т. Горіха-Зерня.

«Мені захід сподобався загалом. Досить цікаво розповідала дівчинка. Я взяла з цього висновок, що буду більше читати книг», – підсумувала студентка 1-А курсу Анастасія Сільченко.

Автор: студентка 2-PR курсу Анна Поленякіна
Фото: студентка 2-PR курсу Карина Нездолій

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F