Середа, 19 травня 2021 00:00

Відбувся всеукраїнський науковий семінар «Україністика Черкащини: здобутки і перспективи»

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Всеукраїнський науковий семінар «Україністика Черкащини: здобутки і перспективи» відбувся в ННІ УФСК 18 травня в межах Тижня науки.

Зустріч пройшла в змішаному форматі. Черкаських науковців підтримали за допомогою відеозв’язку колеги із ЗВО Києва, Харкова, Полтави, Умані, Луцька, Кам’янця-Подільського та інших міст, а на офлайн-зустріч були запрошені студенти-філологи, аспіранти та всі охочі поглибити свої знання в царині україністики.

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

Зі вступним словом до присутніх звернувся проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ імені Богдана Хмельницького професор Сергій Корновенко. Він наголосив на тяглості традицій кафедр та цінності презентованих доробків викладачів.

– Кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики, а також української літератури та компаративістики функціонували від часу виникнення Черкаського інституту народної освіти. Нині вони є важливими структурними підрозділами університету. Саме цього року опубліковано праці загальнодержавного значення. Серед них «Словник середньонаддніпрянських говірок» Ганни Мартинової і Тетяни Щербини та праці Володимира Поліщука: перший том «Літературної енциклопедії Черкащини» і «Літературна історія Черкаського університету», – зазначає проректор.

«Із сивої давнини» простежив історичний шлях інституту та вшанував пам’ять ветеранів голова профспілкового комітету університету Ігор Погрібний. За його словами, від Черкаської чоловічої вчительської семінарії й Черкаського початкового двокласного училища до навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій змінювалися назви установ, локалізація, напрями підготовки, але не змінювався рівень професіоналізму викладачів.

imgonline com ua Resize qI7HnCN6Zx3f

В. о. директора ННІ УФСК Оксана Іванченко не називає подію підсумком, а говорить, що це науковий процес, який почався щонайменше сторіччя тому.

– Наш доробок передається від покоління до покоління, щоразу зміцнюючись та збагачуючись. Більшість членів колективу інституту народилися в Тарасовому краї, а хтось як фахівець доєднався згодом. Наша місія визначена долею та цими святими місцями – оберігати рідне слово та передавати його наступним поколінням. Можливо, наша праця не така помітна відразу, як робота лікаря чи хлібороба, але не менш цінна, бо спрямована на розвиток духовності нації, – запевняє директорка.

Науковий доробок кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики презентувала завідувачка Людмила Шитик.

– Упродовж останніх двадцяти років кафедра організувала сімнадцять наукових конференцій та опублікувала тридцять сім збірників наукових праць. У 2007 році наукове видання «Мовознавчий вісник» затверджене ВАКом України як фахове. Знаковий випуск «Мовознавчого вісника» – номер 8 – присвячений 60-річчю від дня народження професора Катерини Городенської. А віднедавна, 15.04.2021 р., наказом МОН України збірник наукових праць «Мовознавчий вісник» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького включений до переліку фахових видань України.

25–26 травня 2006 року стартувала Міжнародна наукова конференція «Лінгвалізація світу», яку кафедра проводить раз на два роки. У 2006 році започатковано серію «Видатні мовознавці і сучасна українська лінгвістика». Проведено конференції й видано збірники матеріалів заходів, приурочених до ювілеїв науковців, зокрема до 100-річчя від дня народження М. А. Жовтобрюха, 170-річчя з дня народження П. Г. Житецького, 80-, 85- та 90-річчя Г. Р. Передрій, 60-річчя К. Г. Городенської та ін.

Члени кафедри працюють у трьох напрямах наукової діяльності: граматичний та лексикологічний (проф. М. І. Калько, проф. Л. В. Шитик, доц. І. І. Погрібний, доц. Л. І. Лонська, доц. І. С. Савченко, доц. А. А. Таран), діалектологічний (проф. Г. І. Мартинова, доц. Т. В. Щербина), когнітивно-ономасіологічний (доц. В. В. Калько, доц. Г. В. Кочерга, доц. Г. А. Ярмоленко), – зауважила завідувачка.

Наукове видання «Словник середньонаддніпрянських говірок» презентували професорка кафедри Ганна Мартинова та доцентка Тетяна Щербина.

Акцентував на відданості праці кафедри директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко. Він висловив подяку авторам словника, виокремив важливі деталі, які були використані в роботі, дав настанови щодо подальших перспектив.

Завідувач кафедри української літератури та компаративістики Володимир Поліщук розповів про наукові видання кафедри: «Літературну енциклопедію Черкащини» (т. 1); «Літературну історію Черкаського університету», науковий щорічник «Шевченків світ» (вип. 13).

Видавчиня Юлія Чабаненко наголосила, що завжди готова співпрацювати з науковцями й сподівається на видання другого тому «Літературної енциклопедії Черкащини».

Висловив свої враження щодо семінару доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Микола Степаненко. Він переконаний, що перед черкасцями велике майбутнє, оскільки «генерація вміло оре літературознавче й мовознавче поле».

До семінару долучилася молодь, яка не лише була зацікавлена в проведенні заходу, а й отримала багато досвіду й ґрунтовних знань.

– Я дізналася багато нового, а особливо запам’яталися факти з історії інституту. Уважаю, що такі заходи потрібно проводити, бо саме ми будемо продовжувати ці традиції, – поділилася враженнями студентка 2-Б курсу Олена Назаренко.

Автор: студентка 2-ВБ курсу Юлія Капуш

Фото: студент 1-ВБ курсу Андрій Найда

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F