Четвер, 11 березня 2021 00:00

Презентація шевченківських видань

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Презентація щорічника «Шевченків світ» та видання ліричної поеми Тараса Шевченка «Посланіє» (із серії «Тарас Шевченко: текст і контекст)  відбулась у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 11 березня. Організаторами стали  головний редактор видання Володимир Поліщук та завідувач кафедри української літератури та компаративістики, доктор філології, відомий український шевченкознавець Василь Пахаренко.

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

На презентацію зібралися викладачі та студенти навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій, також завітала письменниця та літературознавець Ольга Месевря.

Почався захід із виступу ансамблю "Мелодія», який виконав композиції з текстами Шевченкових віршів.

– У нас ціла низка проєктів, в тому числі видавничих, тому сьогодні ми з Василем Івановичем і разом з вами презентуємо видання, які вже мають свою історію, – зазначив на початку зустрічі Володимир Поліщук.

З 2008 року був започаткований такий видавничий проєкт, як видання наукового щорічника «Шевченків світ». Це видання має в Україні свій авторитет. Наш центр працює з інститутом Національної Академії наук імені Тараса Шевченка і це видання є в «Шевченківській енциклопедії».

Перший випуск був пов'язаний зі Звенигородщиною. І ось уже тринадцятий випуск 2020 року «Шевченків світ» потрапив до рук читачів. Він прив’язаний до Катеринопільщини та налічує 156 сторінок.
Журнал вміщує статті, які варті наукової уваги, а також має свої традиційні рубрики, такі як: «Шевченко в сучасному літературному процесі» та «Шевченколюби», в яких є матеріали та довідки, про дослідників творчого шляху письменника, «Шевченко в Україні та закордоном», «Шевченківські архіви».

Слід зазначити, професора Михайла Наєнка — літературознавця та почесного професора нашого університету, який написав розвідку "Шевченко та Катеринопільщина".

– Мені здається, що ці збірки дуже важливі, якщо уважно прочитати їх, то ви відчуєте, що там сказано про наше минуле, нинішнє і майбутнє, – зазначив Василь Пахаренко.

Наразі вийшло цілих шість книг, присвячених цій серії. Ці видання будуть корисні, як вчителям, так і учням та їх батькам. Існує багато інтерпретацій, наприклад методична для вивчення у школі, політологічна, як пише політолог «Як модель українського гармонійного досконалого світу». Ідея садка насамперед в гармонії людини та праці.

– У «Вишневого садка» доля була важка, понад 3 роки його було не так легко видати, оскільки завжди щось заважало, то брак коштів то ненадійність видавця, але нарешті це сталось і я дуже щасливий, оскільки для мене вона унікальна. А в чому геніальність та унікальність поета? Неповторною є манера письма та архетипи які не можна переробити. Дуже співчуваю перекладачам, які перекладають Шевченка іншими мовами й це ще одна ознака того, що неповторний геній той, якого не можна підробити, – наголосив Василь Пахаренко.

Під кінець презентації слово надали Ользі Іванівні Месеврі, письменниці, членкині Національної спілки письменників України.

– Я його навіть боюся й зараз – оте покоління, яке ближче було до Шевченка – вони відчували його, а як от зараз? Для себе я визначаю: Шевченко незбагненний чи незбагнений, чи його можна взагалі збагнути достемено? Я йду до Шевченка все своє життя. А в «Посланії» є все, просто не всі відразу здатні збагнути і почути це, – підкреслює письменниця.

Запитали про враження від презентації студента 1-PR курсу Андрія Назаренка:

– Найбільше мені запам'яталась збірка "Садок вишневий коло хати", адже ця збірка містить у собі лише різні переклади й трактування однойменного вірша, і при цьому має чималий обсяг”.

Уся творчість Великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята ненавистю до ворогів і гнобителів українського народу. Найважливіше питання, яке турбує суспільство зараз ‒ це питання незалежності України, свободи вибору наших громадян, тому твори Тараса Григоровича Шевченка, як ніколи ‒ актуальні.

                                                              Автор та фотограф: студентка 2-ВБ курсу Альона Гончар

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F