Неділя, 03 жовтня 2021 00:00

Книгу «Садок вишневий коло хати» презентував професор ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Професор кафедри української літератури та компаративістики ННІ української філології та соціальних комунікацій Василь Пахаренко представив публіці книгу «Садок вишневий коло хати». Захід відбувся в межах Черкаського книжкового фестивалю в Музеї Кобзаря 1 жовтня.

Видання є продовженням серії «Тарас Шевченко: текст і контекст», автором і упорядником якої є Василь Іванович.

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

- Ця невеличка поезія має 15 рядків, текст практично без тропів, хіба пару епітетів. Але це річ, яка залишиться у віках і житиме доти, поки живе Україна, бо вона розкриває душу України. Років з 10 тому виникла ідея видавати серію книг «Тарас Шевченко: текст і контекст». Ми прагнули відібрати найцікавіші твори Кобзаря, а до них - різні інтерпретації: соцреалістичні, формалістичні, психологічні, філологічні, філософські, навіть методичні, - ділиться автор.

Про особливості книги розповіла видавчиня Ольга Вовчок:

- Робота ніби-то типова, а втім, виділяється ілюстрація, яка передає зміст книги: ми обрали зображення української ночі з оксамитовим небом. Варіантів було безліч, оскільки твір і дитячий і треба осягнути всю глибину, відчути. Тло - кольорове, бо сучасні люди потребують не тільки дотику, але й побачити колір.

Відгукнулася про прочитану книгу письменниця Ольга Месевря. За її словами, у часи кріпацтва сенс життя визначали родинні стосунки, зв'язок із природою. Незважаючи на втому і матерів, і дівчат, саме радість спілкування тримала усіх на світі.

Захід передбачав художню частину, під час якої студенти декламували вірші із творчого доробку. Серед них: Любов Бенедишин «У липні», Антоніна Царук «1861», Ліна Костенко «Виходжу в сад, він чорний і худий...», Степан Бен «Дзвенять хрущі, цвітуть черешні...», Назар Гончар «А правда...?». Додало емоцій глядачам акапельне виконання пісень.

Приділив увагу деталям книги доцент кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвістики Ігор Погрібний:

- Василь Іванович - людина талановита. Для нього деталь - це не дрібниця, а щось дуже важливе. І до репертуару не випадково потрапила пісня «Горе долом ходжу». Безумовно, образ вишневого саду для українця нашого Середнього Подніпров'я - те ж саме, що Карпати для лемка чи гуцула.

Своїми враженнями від події поділилася студентка 1 курсу спеціальності «Середня освіта. Англо-німецька філологія» Амєлія Хренова:

- Коли йшла сюди, не покладала великих надій на захід, але я у захваті. З'явилося бажання прочитати цю книжку, по-іншому подивилася на Шевченка, той «Садок вишневий коло хати». Справді важливо проводити такі вечори, бо ми, українці, маємо пам'ятати свою історію.

Отож дбаймо про українське слово, плекаймо його, несімо у маси, завдяки змістовним творам!

Автор: студентка 3-ВБ курсу Юлія Капуш

Фото: студент 2-ВБ курсу Андрій Найда

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F