Понеділок, 19 жовтня 2020 00:00

Олена Нечитайло: «Тележурналістика - це не лише красиво сидіти в кадрі й вести новини»

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Про особливості знімання телевізійного сюжету спілкувалися майбутні журналісти Черкаського національного з відомою спортивною журналісткою, фахівцем Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації Оленою Нечитайло. Організувала зустріч для студентів спеціалізацій «Видавничий бізнес та сучасні комунікативні технології», а також «Медіаменеджмент і масові комунікації» у межах курсу «Тележурналістика» викладачка кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації Людмила Солодка.

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

Олена Нечитайло одна з успішних випускників кафедри. За 5 років в тележурналістиці в неї назбиралося чимало практичних кейсів, якими вона й поділилася з нинішніми студентами.

Ми уклали невеличкий професійний порадник від Олени Нечитайло:
– Тележурналістика це не лише красиво сидіти в кадрі і вести новини. Це надзвичайно клопітка робота. Потрібно бути не тільки журналістом, автором матеріалу, а й пояснити оператору ідею та стиль сюжету, бажаний меседж. Під час знімання автор бере на себе роль куратора головного героя. Іншими словами, стає психологом, оскільки завдання журналіста, щоб той більше не помічав камери, щоб можна було вільно знімати. Крім того, важливо бути присутнім під час монтування сюжету, щоб дати зрозуміти режисеру також потрібно бути присутнім на монтажі, показувати режисеру, що ви хочете, щоб було у вашому сюжеті. Також ви виступаєте в ролі ведучого, і психолога, адже потрібно до кожної людини знайти підхід.
– Чи не найважливіше в роботі тележурналіста – порозумітися з оператором, працювати в парі. Якщо ви зумієте з вашим партнером знайти спільну мову і він чітко розумітиме, що має потрапити в кадр, у вас вийде нереально крутий сюжет. Якщо вам буде складно з вашим телеоператором то й сюжету не вийде, адже ви завжди повинні працювати в парі.
– На знімання завжди треба приходити раніше, щоб мати достатньо часу підготуватися.
– Не забувайте про зручний одяг, щоб комфортно себе почувати.
– Журналіст обов’язково повинен бути об’єктивним і дотримуватися балансу думок у своїх матеріалах.
– Головне завдання журналіста – інформувати. Завжди про це пам’ятайте. Ви не можете вирішити проблемні питання всіх, хто до вас звертається. Ваша допомога полягає у приверненні уваги до проблемної ситуації.
– Ніколи не треба зупинятися, потрібно йти вперед, розвиватися, пробувати щось нове.
– Журналістика – це складно насамперед психологічно, може бути професійне вигорання. Тому, щоб не допустити цього, потрібно зрозуміти, коли варто зупинитися і піти у відпустку.
– Під час інтерв’ю оператор має стояти позаду журналіста з правого боку, то мікрофон повинен бути в лівій руці на рівні нижче грудей, адже саме туди йде звук.
Також відома журналістка розповіла багато цікавих історій з професійного життя.
– Коли на телебаченні сталася реорганізація, ми стали суспільним мовленням під’єднаним до UA: Першого в Києві, кардинально змінилися вимоги до матеріалів. Мені як спортивній журналістці важко було адаптуватися до заборони використовувати оціночні судження, – ділиться досвідом медійниця.
Враженнями від зустрічі поділилася студентка 2-ВБ курсу Ліна Костенко, яка зауважила, що Олена Нечитайло дійсно професіонал своєї справи, яка надихає любити свою професію.

– Немає різниці, на які теми ви будете знімати. Якщо у вас лежить до цього душа і серце, вам хочеться це робити, то обов’язково все вийде, – зазначила Олена Нечитайло.

Наприкінці зустрічі студенти поставили гості питання про те, що їх найбільше зацікавило зі світу тележурналістики.

Автор: Аліка Жаркова, 2-ВБ
Фото: Алла Кавун, 4-ВБ

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F