Субота, 07 березня 2020 00:00

«Моя боротьба за мову»: презентація книги відбулася в ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Книгу «Моя боротьба за мову» українського правозахисника, лауреата премії Олекси Гірника Сергія Мельничука презентували студентам та викладачам ННІ української філології та соціальних комунікацій. Захід відбувся в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького третього березня.

Про це повідомляє кореспондентка ННІ УФСК.

Зустріч розпочалася зі вступного слова директора ННІ УФСК Ігоря Погрібного.

Можна абсолютно щиро любити українську мову, пишатися її дивовижною красою, милозвучністю, перебуваючи в достатньо комфортних умовах. Але є люди, які побудували своє життя в умовах боротьби за відстоювання права українців на власну мову. Я згадав відчайдушного Олексу Гірника, який самоспаленням протестував проти русифікації України. А сьогодні в нас з’явилася можливість поспілкуватися ще з одним патріотом – Сергієм Мельничуком, який нині відстоює національну мову українців, – зауважив Ігор Іванович.

Варто зазначити, що Сергій Мельничук виріс на Луганщині в російськомовному середовищі. Але відчув потребу відстоювати українську мову. У квітні 2010 року вийшла його збірка документів і публікацій щодо правозахисної діяльності під назвою «Моя боротьба за мову», яка є документальним висвітленням методів русифікації України.

 MG 5640

У березні 2017 року вийшло друге доповнене видання збірки, у якій результати правозахисної діяльності автора книги ілюструють процес поширення ідеології «Русского мира» в Україні (зокрема в Луганську) як створення плацдарму для воєнної інтервенції кремлівсько-терористичних військ в Україну під приводом захисту російськомовного населення.

Я зрозумів, що хочу розмовляти українською, тому почав відстоювати своє конституційне та соціальне право, всупереч здивуванню російськомовного оточення. Згодом вирішив підняти це питання в закладах вищої освіти, адже студенти є головним рушієм будь-яких соціальних змін у країні. Сподіваюся, що кожен із них замислиться і не дозволить обмежувати свої права, адже держава повинна створювати належні умови для розвитку особистості, – промовив правозахисник.

 MG 5600

Правозахисник поділився зі студентами-філологами, журналістами та редакторами досвідом роботи над збіркою. Він розповів про відстоювання конституційного права громадян на отримання вищої освіти українською мовою. Поінформував про боротьбу, яку довелося вести задля цього з органами державної влади та луганськими чиновниками. У презентованій книзі опубліковані приклади порушень законодавства щодо функціонування державної мови в різних сферах суспільного життя. Серед документів – постанови офіційних державних інстанцій, судові рішення, листування автора з правозахисниками й судовими органами.

У книзі також можна прочитати листування з Левком Лук’яненком та звернення автора до Європейського суду щодо питань української мови. У 2006 році активіст домігся, щоб викладачі Східноукраїнського національного університету імені Даля (м. Сєвєродонецьк, Луганська область) надали йому освіту державною українською мовою. Цього вдалося досягти лише через судовий позов.

 MG 5578

 MG 5597

За словами студентів, зустріч була корисною та інформативною. Вони дізналися життєву історію правозахисника та задумалися про можливості рідної мови, її розвиток і про загрозу русифікації.

Під час обговорення завідувачка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Ганна Мартинова висловила свою думку про деякі українські ЗМІ, які розповсюджують інформацію російською мовою.

Величезне інформаційне поле і засилля в ЗМІ російської мови, перевага російськомовних фільмів над україномовними мимоволі знижує цінність нашої мови, витісняє та зросійщує націю, – зазначила професорка.

Майбутню філологиню 3 курсу Анастасію Поліщук презентація дійсно надихнула популяризувати рідну мову серед свого оточення.

Я вважаю, що українську мову потрібно вчити й говорити нею, тому що це наше коріння. Вона закладена нам генетично і здатна підіймати дух. Книга «Моя боротьба за мову» і спілкування з її автором спонукає українську молодь до дій та змушує замислитися над питанням державної мови, – поділилася враженнями студентка.

Текст: Оксана Сивоконь, 4-Р

Фото: Юлія Гаврик, 4-Р

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F