П'ятниця, 15 січня 2021 00:00

Вектори науково-творчої діяльності Агатангела Кримського визначали науковці ЧНУ

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Всеукраїнська інтернет-конференція «Вектори науково-творчої діяльності академіка Агатангела Кримського» відбулася на базі Черкаського національного університету імені Хмельницького на платформі Google Meet 14 січня.

Онлайн-подію провели до 150-річчя з дня народження видатного вченого. Ініціатори й організатори заходу — ННІ міжнародних відносин, історії та філософії й кафедра української літератури і компаративістики ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Модерував захід професор Віталій Масненко.

Вступним словом розпочав зустріч проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ ім. Б. Хмельницького, професор Сергій Корновенко:

— Агатангел Кримський —  це постать, яка об'єднала всю Україну. Він був феноменальним вченим, який зробив внесок у різні наукові галузі на міжнародному рівні. Його ім'я є в переліку видатних діячів світу, затвердженому сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО. Ми не можемо оминути значення діяльності вченого і для становлення української академічної науки. Шкода, що як і більшість тодішніх геніїв, Агатангел Кримський став жертвою сталінського тоталітаризму. 2021 рік оголошений Роком Агатангела Кримського, і такі заходи мають важливе значення для популяризації його здобутків.

Науковці ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, їхні колеги з університетів Києва, Чернівців, Переяслава виступили з доповідями. 

Про постать Агатангела Кримського в «Щоденниках» Сергія Єфремова розповів завідувач кафедри української літератури і компаративістики, професор Володимир Поліщук.

 

 

Своє бачення проблеми становлення Агатангела Кримського як ученого-орієнталіста повідала професорка кафедри теорії та історії світової літератури Київського національного лінгвістичного університету Тетяна Мейзерська.

Про візії Східного світу — романтичні (європейських письменників-романтиків) та історичні (Агатангела Кримського) розповіла старша наукова співробітниця Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Ірина Пупурс.

Про проблему українського перекладу вибраних газелей Бора Ґази ІІ Ґерая Хана (Ґазаї) і, зокрема, про відтворення суфійської символіки доповіла провідна наукова співробітниця Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Ольга Смольницька. 

З доповіддю «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного»: історія видання праці» виступив професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки ЧНУ ім. Б. Хмельницького Анатолій Чабан. 

Про «Звенигородщину» Агатангела Кримського як джерело етнолінгвістичних студій розповіла завідувачка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики ЧНУ ім. Б. Хмельницького, професорка Ганна Мартинова. 

Про зимові обрядодії в записах Агатангела Кримського згадала професорка кафедри української літератури і компаративістики ЧНУ ім. Б. Хмельницького Наталія Ярмоленко. 

 

 

Присутні дізналися більше про літературно-критичну та видавничу співпрацю Агатангела Кримського з виступу професора кафедри української літератури і зарубіжної літератури та методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі Миколи Корпанюка.  

Про зв'язки Агатангела Кримського і Буковини повідала професорка кафедри української літератури філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лідія Ковалець. 

Про людину і її «маски» (за романом Агатангела Кримського «Андрій Лаговський» у контексті прози Ольги Кобилянської) поінформувала доцентка кафедри української літератури філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Світлана Кирилюк. 

Про координати інтертекстуального поля роману Агатангела Кримського «Андрій Лаговський» розказала доцентка кафедри української літератури і компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Людмила Скорина. 

Розкрила Роксолану-Хуррем як історичну особу з точки зору Агатангела Кримського професорка кафедри української літератури і компаративістики ЧНУ ім. Б. Хмельницького Людмила Ромащенко.

Зміст орієнталізму в поезії Агатангела Кримського (на матеріалі збірки «Пальмове гілля») висвітлила доцентка кафедри української літератури і компаративістики ЧНУ ім. Б. Хмельницького Ганна Клименко.

Кольористичний дискурс малої прози Агатангела Кримського провела доцентка кафедри української літератури і компаративістики ЧНУ ім. Б. Хмельницького Інна Кошова.

Про українську сільську людність кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. у поглядах Агатангела Кримського розповів професор кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького Юрій Присяжнюк. 

Постать Бориса Грінченка в лінгвістично-критичній оцінці Агатангела Кримського розкрила доцентка кафедри філологічних та природничих дисциплін Національного авіаційного університету Ольга Бурко та доцентка кафедри україністики Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Світлана Барабаш.

Образ Агатангела Кримського в сучасній історичній пам’яті українського суспільства розкрив завідувач кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького, професор Віталій Масненко.


Джерело: cdu.edu.ua
Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F