П'ятниця, 20 травня 2022 00:00

Лекція про український рушник відбулася в ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Професорка кафедри української літератури та компаративістики Наталія Ярмоленко провела онлайн-зустріч до Дня вишиванки, на якій розповіла про історію українського рушника.

Промовиця наголосила на особливостях розвитку вишивки на українському рушнику та показала приклади різновидів орнаменту на українських полотнах. Лекторка акцентувала увагу на особливостях святкових рушників, їх обов’язкову цілісність та закритість візерунку. Також професорка наголосила на важливості вишитої сорочки та вишиванки в українській культурі.

– Вишитий одяг у першу чергу для людей був як оберіг. Українська мова – це наша вербальна зброя. А мова орнаменту – це наша зображальна зброя, – наголосила Наталія Ярмоленко.

Лекторка продемонструвала різні візерунки, вишиті на полотнах, а також розповіла про основні відмінності між жіночими та чоловічими орнаментами. Як не дивно, саме жіночі орнаменти використовували для захисту від лихого.

– Справді, вишиванка у 2022 році стала для нас справжнім оберегом вільної людини, того, хто може дозволити собі почуття єднання з українським народом, – підсумувала студентка філологічного факультету Запорізького національного університету Ірина Бондаренко.

Авторка: студентка 1-ВБ курсу Ірина Захарченко

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F